Mihin tämä
tietoyhteiskunta on menossa?
Te nykyajan äidit uhraudutte mielenkiintoisen työnne
vuoksi – tuijotatte päivät pitkät PC:n kuvaruutua, teette uskomattoman tärkeitä
päätöksiä, suunnittelette, otatte yhteyksiä ulkomaille, puhutte kieliä… Te
olette yrityksellenne korvaamaton. Ei, ei ja vielä kerran ei … Ette ole mitään
vaan pullan tuoksu tekee kodin. Kun menen kylään, nuuhkaisen sisään astuessani
vaistomaisesti huoneilmaa pari kertaa: ”Viihtyisässä kodissa on aina pullan
tuoksu!”
Uskokaapa tai älkää, siinä on lyhyesti sanottuna koko asian ydin. Kyllä se toimii tässäkin uraihmisen tietoyhteiskunnassa. Ja ei sitten rusinoita pullaa ja eikun leipomaan…
Uskokaapa tai älkää, siinä on lyhyesti sanottuna koko asian ydin. Kyllä se toimii tässäkin uraihmisen tietoyhteiskunnassa. Ja ei sitten rusinoita pullaa ja eikun leipomaan…
Perinneruokia
Perinneruuat ovat meille kaikille
jotakuinkin tuttuja: Karjalaisten karjalanpaisti, kaurakiisseli ja tietysti
karjalanpiirakat. Kiikalassa oli kaljavelli.
Someron pöksöpuuro (hernesoppaan
lisättiin ruisjauhoja ja imellettiin uunissa (nimi on varmaan enne…). Piapo ja
talkkuna olivat maitopitäjän tuttuja ruokia. Joppi, kurri, oli piapon pitkän
piimän raaka-aine (no kyllä joppia käytettiin mm. tanssihameiden tärkkäykseen
ja pelikorttien liukastamiseenkin).
Lyäppi(juusto) tehtiin juoksuttimella. Se on eri kuin uunijuusto eli vasikantöyssy. Joppi lämmitettiin, juoksutin lisättiin. Sitten sekoitettiin ja juusto painui pohjaan (kutsuttiin myös pässiksi, joka syötiin. Joppi oli separaattorin jäljiltä jäänyttä maitoa.
Hentta (=imelletty perunalaatikko): Muusi, maito, voi, suola sekoitettiin ruisjauhoihin. Lisättiin kananmuna ja kypsennettiin pari tuntia.
Uuniruispuuro, ohrauunipuuro, perunapuuro (tantattiin välillä ja ”potki” takaisin.
Vehnäjauhoista saatiin liisteriä ja ainakin Puupääfilmissä se maistui pätkälle ämpärikaupalla. Sianpääsyltty oli monen tarkan vakioruoka ainakin jouluna.
Klimppitaikinasta saatiin klimppipuuroa
Lyäppi(juusto) tehtiin juoksuttimella. Se on eri kuin uunijuusto eli vasikantöyssy. Joppi lämmitettiin, juoksutin lisättiin. Sitten sekoitettiin ja juusto painui pohjaan (kutsuttiin myös pässiksi, joka syötiin. Joppi oli separaattorin jäljiltä jäänyttä maitoa.
Hentta (=imelletty perunalaatikko): Muusi, maito, voi, suola sekoitettiin ruisjauhoihin. Lisättiin kananmuna ja kypsennettiin pari tuntia.
Uuniruispuuro, ohrauunipuuro, perunapuuro (tantattiin välillä ja ”potki” takaisin.
Vehnäjauhoista saatiin liisteriä ja ainakin Puupääfilmissä se maistui pätkälle ämpärikaupalla. Sianpääsyltty oli monen tarkan vakioruoka ainakin jouluna.
Klimppitaikinasta saatiin klimppipuuroa
Juhlaruuat
Mämmi
sile (vasikan)
rosolli
perunamakkara: Jäänteet pakkaseen,
jauhetaan perunan kanssa, sarven kanssa suoleen – tai myllyyn tutti -
valmista syötäväksi tai pakkaseen (pienet suolet)
valmista syötäväksi tai pakkaseen (pienet suolet)
ryynimakkara: suuriin suoliin
Yleistä
Vahvat alueelliset erot ruuissa, ruuanvalmistusmenetelmissä
ja makutottumuksissa ovat aikojen saatossa tasoittuneet. Kiitos siitä lankeaa
muun muassa koululaitokselle, sodan jälkeiselle kotitalousneuvonnalle sekä
nykyiselle ketjurakenteiselle kaupalle ja ruuan näkymiselle mediassa. Suomessa
on pääasiassa läntinen ja itäinen ruokaperinne. Tämän karkean kahtiajaon
lisäksi yhä vielä löytyy alueellisia, maakunnallisia ja paikallisia
erikoisuuksia. Nämä näkyvät erityisesti leivissä, sesonkeina ja juhlissa.
Leipää, kalaa ja
omenaa
Kala, etenkin silakka, on kuulunut
varsinaissuomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen. Silakka suolattuna,
paistettuna, hiillostettuna ja perunoiden päällä keitettynä oli jokapäiväistä
särvintä. Ahventa, siikaa ja haukea oli usein kalasopassa.
Syksyisin ja keväisin tuvan katto
leivottiin täyteen happamia reikäleipiä vartaisiin kuivumaan. Samasta
taikinasta tehtiin silakka- ja omenaleipiä. Juhlapyhiksi leivottiin varilimppua
eli Varsinais-Suomen maakuntaleipää. Varsinkin sotien jälkeen ihmiset joutuivat
muuttamaan juuriltaan työn perässä. Niinpä maakunnan leipurit valmistavat
esimerkiksi ruisleipää ilman kuminaa ja kuminan kanssa.
Siirtoväki opetti sienten käytön.
Karjalanpiirakoille ja karjalanpaistille voisi antaa nimet Suomenpiirakat ja
Suomenpaisti, niin yleisessä suosiossa ne ovat niin Varsinais-Suomessa kuin
muuallakin Suomessa.
Kananmunia, maitoa ja
viljaa unohtamatta
Suurelta osin elintarviketuotanto
perustuu edelleen lihan, maidon, kananmunien, viljan ja kasvisten tuotantoon.
Juomaksi kotikaljaa, tai parasta kaivovettä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti