keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Ritva Nylund: Somerolla toimivat tanssilavat ja tanssitapahtumia

Somero tunnetaan tanssiharrastajien ja liikunnan  paikkakuntana,  missä kesäisin voi tanssia useana päivänä  viikossa, osallistua  lavatanssikursseille ja vaikkapa itsekin osallistua tanssikilpailuihin. Tanssi on hyvää liikuntaa ja sosiaalista yhdessäoloa.

Kuva: amyri.fi/amyri/historia/
Ämyrin sivuilta löytyy lisää mielen-
kiintoista tietoa tanssilavan historiasta.


Ämyri on vanhin  toiminnassa olevista tanssilavoista. Lavan  omistaa Somerniemen VPK.  Lavan avajaistanssit olivat juhannuksena 1952. Jo lähes kymmenen vuotta aiemmin  Somerniemen VPK  oli suunnitellut tanssilavan perustamista kauniille Ämyrin rinteelle. Tuolloin  Somerniemen  kirkkoneuvosto oli paheksunut lavan rakentamista peläten  mm. järjestyshäiriöitä  ja järjestyksen valvonnan mahdollisuutta, koska pitäjässä oli vain yksi poliisi. Lisäksi jatkosodan syttyminen kesällä 1941 esti lopullisesti silloisen lavahankkeen.

Asiaan palattiin kuitenkin 10 vuotta myöhemmin. VPK vuokrasi Lohjan Kalkkitehdas Oy:ltä tontin Ämyrin mäen päältä ja myöhemmin osti koko alueen. Nykyisin Ämyrillä tanssitaan kesäisin torstai-iltoina naistentansseissa ja lauantaina normaalit lavatanssit hyvien  kuuluisien orkesterien tahdittamana.
Ämyrin tanssilavaa on nykyaikaistettu ja laajennettu.




Esakallio on Urheiluseura Someron Esan  omistuksessa Saloon johtavan tien varrella, jonka avajaisia vietettiin juhannuksena 1965. Esakallio on urheiluseuran kolmas tanssilava; ensimmäinen on ollut Kertunsalon saaressa ja sen jälkeen Rautelan nummella. Esakalliolla tanssitaan kesäisin keskiviikkoisin iltapäivätansseina ja perjantaisin iltatansseina. Tanssien aluksi Monokas r.y  järjestää lavatanssikursseja  ja muitakin tanssiin liittyviä tapahtumia mm. Iltamia.

Esakalliota on laajennettu moneen otteeseen ja on Suomen suurimpia tanssilavoja (1300 neliötä) anniskeluoikeuksin toimivalla 200 hengen ravintolalla. Suomen Tangokuninkaalliset esiintyvät Esakalliolla heti kruunaamisensä jälkeisenä  viikonvaihteena.                                                             

Tanssilava on käytössä myös suuriin juhliin ja muihin yleisötapahtumiin.  Siellä on aiemmin kesäisin  järjestetty Someron Suviheinäviikkoon liittyvät Porsasjuhlat.  Esakalliolla on ”vahakabinetissa” Someron kuuluisien  henkilöiden Unto Monosen ja Rauli Badding Somerjoen patsaat sekä tangolaulaja Reijo Taipale on päässyt mukaan suosittuna tangolaulajana.  


Teeriharju on Häntälän Maamiesseuran ja koko  Häntälän  kylän talkoilla v. 1972 rakentama ja useaan otteeseen laajennettu  viihdetalo. Siellä on aiemmin toiminut aktiivisesti bingo. Tansseja järjestetään pääsääntöisesti talviaikaan, erityisesti keskiviikkoisin iltapäivätanssit kerää runsaasti osanottajia.

Talo on myös järjestöjen, laitosten ja seurojen käytössä juhlien järjestämiseksi.

Merkittävää on myös se, että Teeriharjulla järjestetään  Suomen Lavatanssi Yhdistys ry:n Unto Monosen Muistokilpailut.  Kilpailut ovat järjestyksessään jo viidennettoista ja ne ovat saavuttaneet vahvan ja arvostetun aseman Suomen lavatanssiharrastajien keskuudessa. Tapahtuma on suurin  Suomessa järjestettävä yksittäinen lavatanssikilpailu.


Tekstin on kirjoittanut Tarinoita Somerolta -kurssilainen Ritva Nylund.                                                                

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti