sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kahvilat ja Ravintolat

Kahvilat ja ravintolat -aihe oli vuorossa 25.3.2015 ja jälleen kerran Jukolan alakertaan oli koontunut lähes 20 muistelijaa. Kuvia ja videoita tilaisuudesta.

Ravintolaäivä

Aluksi jokunen sana kansainvälisestä ravintolapäivästä:
Ravintolapäivä on Suomesta toukokuussa 2011 alkanut ruokakarnevaali. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamaansa paikkaan.
Somerolla Rantatuvan HappyDays-tapahtuma sovitettiin tälle paikalle 2013. Samoin

Ravintolapäivä otettiin Somerolla vastaan innolla - hyvät ilmat ovat parina vuonna avittaneet tapahtumaa. Vielä jokunen kuva vuoden 2014 HappyDaysta.
Tämä vuosi on Somerolla Nostalgia-aiheinen ja päivä tullee olemaan ikimuistoinen - näin ennakoin.

Niin... Puhuttiin välillä Someron brändeistä ja mieleeni tuli Michael Eklöfin tilaisuus Somerolla, Kiiruun koulussa, oppilaille kymmenisen vuotta sitten. Kyse oli Someron kaikkein parhaasta brändistä, asiasta, josta Somero tunnetaan parhaiten maailmalla: Se on Jussin Baari, ainakin Eklöfin mielestä. Eklöf oli hetken aikaa legeendaarisen Häntälän meijerin omistaja - nyttemmin meijeri on korjattu osittain ja upea tuntuu olevan, kuten Häntälän notkotkin

Jussin Baari

Jussi Vilenius ja Kauko Nyström perustivat Jussin Baarin. Jussin Baari on legendaarinen ravintola Somerolla. Se on tunnelmallinen perheyritys, aloittanut jo 1961. Kiinteistön toisen pään varasi Olavi Virtanen. Perheyritystä hoitivat vuosikymmeniä Antti ja Arja Vaselius. Nyt yritys on siirtymässä tyttären hoitoon.  (Lämmin osanottomme Antin poisnukkumisen 26.3.2015 johdosta - keskusteluryhmälle tapahtuma oli vielä tulevaisuutta 25.3. tilaisuudessa)




Somerhovi

Somerhovista oli paljonkin juttua: Aki Grönholm perusti 50-luvulla (tuli Loimaalta). Nimi on muutettu Someron Seurahuoneeksi ja merkittävä tapahtuma oli Seurahuoneen palo 16.3.1990.



Muisteltiin Kari Somerjokea  (28. helmikuuta 1946 – 19. kesäkuuta 1989), joka oli laulaja 
Rauli Badding Somerjoen veli. Hänen tyttärensä on muusikko Katri Somerjoki. Nuorena Kari Somerjoki oli mukana Somerolla toimineessa The Five Yes -yhtyessä, joka nykyään muistetaan Rauli Somerjoen ensimmäisenä yhtyeenä. Kari Somerjoki kuoli 1989 Somerolla Ravintola Somerhovissa sattuneessa tapahtumassa.
Somerhovin tapahtumia muisteltiin - oli monenmoista keikkaa ja väkeä riitti. Mainittiin legendaarinen tarjoilija, Kerttu Rutanen, joka liikkui kevein askelin kuin "liihoitteli" tarjoilijantyössään.

Hämeenportti/Satumaa



Hotelli-ravintola Satumaa oli Hellin Laineen omistama. Hellin Laine oli Unto Monosen yhtyeen ensimmäinen naissolisti vv. 1956 -57. Hellin tapasi Unto Monosen orkesterin muut alkuperäisjäsenet Satumaassa muutamia vuosia sitten - muistot kuljettivat. Yhdessä ei oltu soitettu yli 40 vuoteen, mutta nyt soitettiin ja millä riemulla ... Vaikka Hellinin laulu-ura katkesi kerran hieman erikoisella tavalla, jäihän kuitenkin Somero ja Satumaa. 
Hotelli-ravintola Satumaa oli Someron keskustassa toimiva perinteinen kansanravintola. Se oli tunnettu hyvästä ruoasta, ja ystävällisestä palvelusta.
Nyt täydellisesti uusittu Hotelli-Ravintola Hämeenportti jatkaa toimintaa Jaska Sévonin johdolla.
Hämeenportin (välillä Satumaa) portsareita ovat toimineet mm. legendaariset Veikko Holttinen ja Reino Koivuniemi




Oraksen ravintola

Oraksen ravintola sai joitakin kommentteja ja Oras erityiesti: Oras oli lähes kaikilla aloilla toimiva myymälä. Se vaikutti somerolaiseen elämään hyvn voimakkaasti pitkän ajan. Oraksella oli sivumyymälöitä 12 (joku muisteli, että jopa 15). MA:n perhe asui Oraksen yläkerrassa, kerrostalot tehtiin 1968. Myymäläautot tulivat 1957 - seuraus oli, että mm. Pajulan liike lopetti ja yleensä sivupisteet hiipuivat yksi toisen jälkeen)

Roppilan Krouvi

Roppilan Krouvi on ilman muuta yksi Someron legendaarista ravintoloita. Nyt myynnissä oleva toimiva ravintola (Hyvät paikoitustilat, asiakaspaikkoja terassin kanssa 128 henkilölle. Baarin, kabinetin liikeala noin 205 m², yläkerrassa kaksi asuinhuoneistoa, 4h+k+s+ph ja 2h+k, yhteensä n. 175,0 m². Kellarikerroksessa vanha leipomo, sauna, pesuhuuone ja takkahuone sekä varastotilaa.)
Roppilan Krouvissa nautit oluen vanhan ajan hengessä kolpakosta jukeboxin tahdissa. 
Krouvissa viihdytät itseäsi myös vanhalla kunnon flipperillä sekä Ray:n pelikoneilla.





Muuta

Hongisto baarin (Sampo-kahvila) muistivat monetkin ryhmän jäsenet. 
Mononen kävi useasti baskereineen Linjabaarissa.

Someron parhaat pullat olivat Erppolan konditoriossa. Nyt paha on ohittaa Cafe Rosen korvapuusteja, ainakin, jos on kuuleminen Somero-Seuran "arkistoryhmän" mielipidettä: Pelottavan hyviä (tai sairaan hyviä, kun Anu-Miisa ei ekaa tunnistetta oikein ymmärtänyt...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti